U bevindt zich hier : Home

Opvolgen hoge bloeddruk

12 juli 2018


Hoge bloeddruk of hypertensie is een aandoening waarbij, zoals de naam het al doet vermoeden, er een te hoge druk in de bloedvaten ontstaat.
De grens om te spreken van een hoge bloeddruk is 140/90mm Hg.
Er zijn verschillende factoren die dit kunnen veroorzaken: overgewicht, overmatig zoutgebruik, te weinig lichaamsbeweging, erfelijke factoren,…
In zeldzame gevallen kan het een symptoom zijn van een onderliggende ziekte.

Hoge bloeddruk is een sluipende moordenaar. Het veroorzaakt veel schade in het lichaam maar je voelt hier weinig tot niets van tenzij de bloeddruk echt te hoog is. In zeer extreme gevallen kan je dan last hebben van duizeligheid, hoofdpijn, wazig zien en zelfs braken.
Het gevaar van een verhoogde bloeddruk schuilt in de verwikkelingen op lange termijn. Een verhoogde bloeddruk geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De meest voorkomende complicaties die wij zien bij lang bestaande hoge bloeddruk zijn: herseninfarct of beroerte, hartinfarct, oogproblemen met in de laatste fase zelfs blindheid en nierziekte.

Omwille van de ernstige gevolgen voor de gezondheid vinden wij artsen, dat we patiënten met hoge bloeddruk zo goed mogelijk moeten begeleiden en opvolgen om zo veel mogelijk complicaties te voorkomen of indien ze reeds aanwezig zijn een halt toe te roepen en ervoor te zorgen dat ze niet verder vorderen.

Hiervoor werd het zorgpad hypertensie in het leven geroepen. Zowel de praktijkverpleegkundige als de arts zullen je opvolgen, volgens de laatste wetenschappelijke richtlijnen. Dit wil zeggen dat wij per 3 maanden 20 minuten van je tijd vragen. In deze 20 minuten gebeurt er naast een controle van gewicht en bloeddruk ook een opvolging van andere risicofactoren en mogelijke complicaties door middel van gerichte vragen, een jaarlijks bloed- en urinecontrole, een jaarlijks hartfilmpje (ECG), …

Om jullie als patiënten van Gezondheidscentrum Ygeia tegemoet te komen, zullen wij de consultaties bij de verpleegkundige niet aanrekenen.

Heb je vragen omtrent je bloeddruk of je huidige behandeling, aarzel dan niet om je arts hierover aan te spreken. We geven graag wat meer informatie over dit zorgpad of je kan ook steeds kijken op www.thuisarts.nl/hoge-bloeddruk

Verlofperiode

Dr Piet Schurgers zal afwezig zijn op 28 tem 29 maart. De praktijk zal gesloten zijn op paasmaandag, 1 april. We vragen om uw begrip voor de mogelijke drukte in deze verlofperiode. 

Lees verder

We verwelkomen stagiaire Nele!

Nele is student geneeskunde en komt in de periode van 4 maart tot en met 7 april meelopen in onze praktijk. Zo kan zij het beroep van huisarts leren kennen en kan deze stage haar helpen haar geneeskunde studie af te ronden. We wensen …

Lees verder