U bevindt zich hier : Home

Een infectie met het coronavirus! Waar moet je op letten?

13 maart 2020

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van het coronavirus zijn voornamelijk die van een verkoudheid met hoesten, ev. spierpijnen EN koorts. Deze symptomen zijn voor ons heel moeilijk te onderscheiden van een gewone seizoensgriep.

Wie loopt een risico?

In principe kan iedereen ziek worden. De gevolgen zijn verschillend naargelang de algemene gezondheid van de patiënt.

  • Gezonde kinderen en volwassenen tot 60 jaar kunnen goed ziek worden, maar zullen slechts in zeldzame gevallen naar het ziekenhuis moeten en hebben dus geen verhoogd risico.
  • Mensen met een verminderd immuunsysteem, mensen boven de 60 jaar en dan vooral met gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekten, longproblemen, kanker, …) kunnen een extra risico lopen
  • Mensen boven de 80 jaar hebben meer kans op een ziekenhuisopname. De overlijdenskans is toegenomen.

Daarom is het belangrijk dat als je symptomen vertoont (hoesten, loopneus, koorts), je best contact met de risicogroepen vermijdt gedurende een 14-tal dagen.

Omdat Dr. René ook tot de risicogroep behoort omwille van zijn leeftijd, vragen wij uitdrukkelijk geen afspraak bij hem te maken indien je koorts hebt.
Dr. René zal geen acute huisbezoeken uitvoeren. Deze zullen door Dr. Piet en Dr. Anneke gedaan worden.

Wat doen als je mogelijks besmet bent?

  • Thuis blijven!
  • Contacten met andere mensen ABSOLUUT vermijden. Indien mogelijk een mondmasker dragen. Uitgebreide uitleg van wat wel en niet mag kan je in dit bestand vinden.
  • Bij klachten van verkoudheid, hoesten of koorts, neem eerst contact op met het secretariaat om te evaluaeren wat moet gebeuren. Patiënten met koorts mogen niet in de wachtzaal plaatsnemen, dit om te voorkomen dat andere mensen besmet geraken.

Kan ik getest worden?

Wij moeten ons aan de richtlijnen houden die door de overheid gegeven worden. Op dit moment kunnen enkel mensen getest worden die opgenomen worden in het ziekenhuis met ernstige klachten alsook mensen die tewerkgesteld zijn in de gezondheidssector en klachten vertonen. Niet iedereen die met corona besmet is, zal getest worden ; dit om een tekort aan testen te voorkomen.

Wat als de dokter op huisbezoek komt?

U wordt op voorhand telefonisch gecontacteerd door ons secretariaat om u op de hoogte te brengen dat de huisarts onderweg is. Wij willen dan ook vriendelijk vragen aan de patiënt om in een aparte ruimte te gaan zitten. Deze ruimte moet verlucht worden (ramen en deuren open!) ongeveer 15 minuten voor het bezoek, alsook tijdens het bezoek, dit om overdracht naar de arts te voorkomen. Tijdens het huisbezoek zullen geen klachten / vragen die geen verband houden met de coronabesmetting behandeld worden. De huisartsen moeten hun aandacht en zorgen geven aan elke mogelijks besmette patiënt.

De huisarts voorziet in de nodige beschermingsmiddelen: hij draagt al dan niet een beschermend pak, draagt een masker, een beschermende bril en handschoenen. Gelieve zijn instructies strict op te volgen.

 

Bij vragen of ongerustheden bent u steeds welkom op het nummer 089/ 86 35 01.

Dank je wel voor jullie samenwerking!

Team Ygeia

Samen sterk tegen corona!

Indien je symptomen vertoont of een positieve zelftest hebt afgelegd, kan je zelf alvast jouw PCR-code aanvragen via de website www.mijncoronatest.be en een afspraak vastleggen in een triagecentrum naar keuze.  Op deze manier kunnen we de …

Lees verder

"Voorschriften aanvragen voor een periode van 3 maanden"

      Beste patiënt  Omwille van de grote drukte vragen we uitdrukkelijk om medicatie te bestellen voor een periode van 3 maanden.   Bij voorkeur digitaal (info@ygeia.be of via deze website - rubriek …

Lees verder